Támogató: Agrárminisztérium Zöld Forrás programja

Megvalósító: Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány

Támogatás összege: 2.932.000 Ft

Projekt címe: Génmegőrzés és természetvédelem a gömörszőlősi hagyományos gyümölcsösben

 

 Projektösszefoglaló

  

A Gömörszőlős határában található extenzív gyümölcsös művelését a helyiek felhagyták. A hagyományos kezelés hiánya veszélyezteti az itt található átmeneti élőhelyeket, amelyek számos védett élőlénynek és tájfajta gyümölcsnek adnak otthont. A projekt során a gyümölcsös megújítására került sor, és készült két film is a természetes gyümölcsészet témakörében, amely egyrészt a hasonló helyzetben lévőknek nyújt segítséget, másrészt rávilágít a természetes gyümölcsészet ökológiai összefüggéseire.

A védett növények élőhelyének megőrzése

A hagyományos gyümölcsösökben a szórványosan elhelyezkedő gyümölcsfák a gyepterületbe integráltak. Gömörszőlősön másodlagos sztyeppek és lejtősztyeppek képezik a gyepterületeket, s ezek adnak otthont a védett fajoknak, mint a boldogasszony papucsa, 6 féle kosborfaj, magyar nőszirom, örménygyökér, szártalan bábakalács, leánykökörcsin. Ezeket a gyepterületeket a bezáródás veszélyezteti, mivel rendszeres kézi kaszálás hiányában a vörösgyűrű som és a szilvafák gyökérsarjai kolonizálják a területet.

A rekonstrukció során gyérítettük a sarjakat. Ez a feladat olyan önkéntesek bevonásával valósult meg, akik maguk is gyümölcsfákkal foglalkoznak, vagy tervezik a természetes gyümölcsészet útját járni.

A feladat elvégzése során a hagyományos gyümölcsfajták közül a magányos stratégiát folytatók, mint pl. az alma-, körte-, kajszifák szabaddá tétele is indokolt volt, így ezen a fák körül a terület kitisztításra került.

50 db hagyományos gyümölcsfa pótlása is megtörtént. A gyümölcsfák fajtaösszetételének összeállítása után megrendeltük a konténeres gyümölcsfákat, vagy azokat a fajtákat amelyeket a kertészetből megrendelni nem tudtuk, a legközelebb található (Putnoki) kertészetből vásároltuk meg. Ezeket elültettük az önkéntes programokon. A fák védelme érdekében a vadak ellen egyedi hálós és vesszőtorlasz megoldást alkalmaztunk az új telepítés során.

A hagyományos gyümölcsös 5 ha területet ölel fel, ezt a területet kellett tisztítani, s a szükséges pótlásokat elvégezni.

Önkéntes programok több alkalommal szerveződtek a tervezettnél, mert a vírushelyzet miatt néhány meghirdetett program kevesebb fővel valósult meg, de így több alkalommal, hatékonyabban tudtunk dolgozni a gyümölcsös területén.

 

A projekt keretében készült el a Természetes gyümölcsészet című kisfilm első két része

A hozzánk érkező több száz levél mutatja, a hagyományos gyümölcskertészet ismereteire egyre nagyobb szükség van. Ennek hatására is döntöttünk úgy, hogy a pályázatból nem egy filmet, hanem kettőt készítünk. A projektből elkészült filmek a gömörszőlősi ősgyümölcsös kapcsán bemutatják, hogy mi a hagyományos gyümölcsös, hogyan kezelték, milyen természeti és védett értékeik vannak, hogyan működik egy ősgyümölcsös, mint ökológiai rendszer, milyen jelentősége van annak, hogy ismerjük ezeket a működéseket, és hogyan alkalmazhatjuk ezeket a tudásokat akkor, ha kertünkben gyümölcsfákat ültetünk, vagy gyümölcsös telepítését tervezzük. A film bemutatja az egyes fajták ökológiáját, stratégiáját. Kitér arra is hogyan gondozzuk a fákat, s hogyan alakítsuk azokat metszés nélkül.

 

A Természetes gyümölcsészet 1. része 2020. november 8-án került fel az Alapítvány youtube csatornájára.

A film linkje:

https://www.youtube.com/watch?v=zySuTi_a6Go

 

A természetes gyümölcsészet című film második része, amely a gömörszőlősi ősgyümölcsösben készült, 2021 augusztus 21.-én került fel a csatornánkra.

A film angol felirattal készült, melynek linkje:

https://www.youtube.com/watch?v=-vvI7TvhwMg

 

A filmek ajánlója Dr Gyulai Iván szavaival:

A gyümölcskertészet, hasonlóan a zöldségek termesztéséhez, a biztos hozamok és a termésmennyiségek irányába haladt. Az utat már fiatalon termésre kényszerített, többnyire alacsony törzsű, kényelmes szedést biztosító, metszéssel, vegyszerekkel karban tartott, küllemére szép és nagy gyümölcsöt termő fák jelzik. Az árnyoldalon pedig a rövid élet, a csökkenő beltartalom, és a még több betegség található. A film a hagyományos gyümölcskertészetnek állít ellenpontot, és azt kívánja megmutatni, hogy a természet erejére támaszkodva, metszőolló és vegyszerek nélkül is lehetséges gyümölcsöt termeszteni. - Dr. Gyulai Iván

Operatőr: Vörösmarti Anikó, Péchy Tamás

Vágó: Vörösmarti Anikó

 

Fényképes beszámoló az önkéntes programokról: KATTINTSON ERRE A LINKRE!

Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány
3525 Miskolc, Kossuth utca 13.
3728 Gömörszőlős, Kassai utca 37-39.
Telefon: (20) 407-6875
E-mail: okologiai.intezet@gmail.com

* * *