Kedvezményezett neve: Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány

Projekt címe: Az élet forrása

Támogatás összege: 24.980.545 Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.11.29.

A projekt azonosító száma: EFOP-1.3.5-16-2016-00067

A projekt tartalmának bemutatása:

AZ ÉLET FORRÁSA CÍMŰ PROJEKTNEK KÖSZÖNHETŐEN GÖMÖRSZŐLŐSÖN ÉS MISKOLCON, 151 ESEMÉNYEN, 5000 FŐ VEHET RÉSZT AZ ALAPÍTVÁNY SZERVEZÉSÉBEN

A projekt célja a különféle szegregációból származó megnyilvánulások (szegénység, kisebbségek, idősek, hátránnyal élők, stb.)   kezelése azáltal, hogy a különböző programokon az egyébként elkülönülő csoportok együttlétét biztosítjuk. Jelmondatunk: "együtt lenni, együtt cselekedni". A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a városi programokon részt vesznek vidékiek, a vidékieken városiak, fiatalok és idősek, romák, hátrányos helyzetűek, és lehetőleg minden szegregált csoportból lesz résztvevő a rendezvényeken. Az idősek és fiatalok közötti elkülönülést ismeretszerző programokon keresztül kívánjuk oldani, a kertészkedésben az idősek még rendelkeznek tapasztalattal, amelyet átadhatnak a fiataloknak, és a tudást pedig segítséggel lehet viszonozni. Így akár tartós kapcsolatok is kialakulhatnak korábban elkülönült emberek, csoportok között.

Programjaink egy másik fontos célja a szegénység leküzdésében való segítség. A szegénységben élőknek egyrészt olyan ismeretekre van szükségük, amelynek a segítségével jövedelemre tehetnek szert, másrészt takarékos életmód ismeretekkel pénzt takaríthatnak meg, kevéske jövedelmükből. Erre kínál megoldást a fenntartható életmód ismeret. Például a legtöbb vidéki ember fával fűt, de ismeretek hiányában pazarolja a drága erőforrást. Ha megtanulja a helyes tüzeléstechnikai gyakorlatot, akkor pénzt takaríthat meg, de komfortosabb lesz az élete, sőt mivel a fával is takarékosan bánik a természetnek is jobb lesz. Hasonlóan a háztartási munkáknál az asszonyokat, a pénztárcát és a környezetet egyaránt kímélhetik a környezetbarát megoldások. Az ismeretek bővítése minden esetben ezt a hármas célt szolgálja. Ha több ehető gombát ismernek meg, több fajtát lehet begyűjteni egy-egy alkalommal, ha napkollektorral szárítják, energiát takaríthatnak meg, de a beltartalma sem vész el a tápláléknak. A komposztfűtéses melegház egyszerre termel hőt, és formál kiváló talajt, biztosít több, de egészségesebb táplálékot.

 A projektben vállalt tevékenységek:

  • Közösségi programok, klubfoglalkozások, önkéntes tevékenységek, sportprogramok, parasztwellnes
  • Fenntartható fejlődés klubok, kertészklubok, hagyományőrző klubok, családi napok, tinikonyha, főzőklubok
  • Természetismereti- öko-napközis- és néptánctáborok
  • Fenntartható életmód előadások közép- ás általános iskolás diákok részére
  • Kincskereső, aszalóépítő, komposztáló árnyékszék építő, gyógynövénykert építő műhelymunkák
  • Családi és közösségi kirándulások, gombanapok, gyógy- és fűszernövény túrák, gombatúrák, gombakiállítás és mobilitási rendezvények.
  • A sokszínű programok, események, rendezvények tevékenységeit 2019-ben is folytattuk: kertészklubok, családi napok a jeles ünnepekhez kapcsolódóan, kirándulások Nyíregyházára, Poroszlóra-Tiszafüredre, hagyományőrző napok valósultak meg. Volt fűszernövénykert építés, közép- és általános iskolás diákokkal, valamint egyetemistákkal. Több parasztwellness az önkéntesség és a közösségépítés jegyében. Szerveztünk társasjátékklubot a helyi fiatalok részére, voltak főzőklubok, és több gombatúra a helyi fiatalok részére. Előadásokat tartottunk a hulladékkezelés lehetőségeiről és a fenntartható életmódról a környék iskoláiban.

Az EFOP-1.3.5-16-2016-00067 sz. projekt a Széchenyi 2020 program „Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével” tárgyú felhívása keretében valósul meg, 100%-os, vissza nem térítendő támogatási intenzitással. 

 

Sajtóközlemények:

2017.04.27 - Nyitó

2020.10.28 - Záró

A programokról készült összeállítás az alábbi dokumentumban található: EFOP_Miskolc.pdf

 

További információ kérhető: 
Miskolci programok: F. Nagy Zsuzsanna, 70/600-2852, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Gömöri programok: Vigh Andrea, 20/407-6875, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány
3525 Miskolc, Kossuth utca 13.
3728 Gömörszőlős, Kassai utca 37-39.
Telefon: (20) 407-6875
E-mail: okologiai.intezet@gmail.com

* * *