Az éghajlatváltozás, a szélsőséges időjárás mindenki számára megtapasztalható tényként jelenik meg a mindennapjainkban. Mára már nem az kérdés, hogy van-e éghajlatváltozás, hanem, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük, vagy mérsékeljük annak teljes egészében beláthatatlan hatásait (pl. szárazodás).
Továbbá, a jelenleg elterjedt mezőgazdasági földhasználati gyakorlat szempontjai elsődlegesen a termelésre, és annak növelésére fókuszálnak, figyelmen kívül hagyva a talaj megújuló képességét, vagy az egyéb környezetre, vagy akár társadalomra gyakorolt hatásokat. Így, a széles körben elterjedt földművelési technikák a talajok romlásához, a tápanyagban való elszegényedéshez vezetnek, és mindemellett jelentősen energiafüggőek.
A projekt célja, hogy a környezetkímélő gazdálkodást minél szélesebb körben ismertessük, és a gömörszőlősi bemutató kertben szemléltessük.
A projekt során igyekeztünk azokat a földművelési gyakorlatokat összegyűjteni, melyek alternatívát jelenthetnek a jelenlegi művelési módokra. Az ökológiai gazdálkodás, a környezetkímélő, és alkalmazkodó földművelési módok pedig stratégiai eszközök is lehetnek az éghajlatváltozás mértékének csökkentésében, vagy az éghajlatváltozási folyamatokhoz való alkalmazkodásban.
Az Ökológiai Intézet gömörszőlősi bemutató kertjét az alternatívák ismeretében igyekeztünk kialakítani, és azt a látogatók számára bemutatni. A bemutatott technikák közé tartozik a talajtakarás (mulcsozás), komposztálás, csepegtet? rendszer kialakítása, domboságyás, növénytársítások, vegyszermentes növényvédelem, stb. Mindezen technikák a helyi, térségi lakosság, diákok számára könnyen elsajátítható egyszerű praktikák. A bemutatás célja elsősorban a szemléletbeli változás elősegítése, az erőforrásokkal való jó gazdához illő bánásmód.
Eredmények: 2010-ben, a projekt ideje alatt, az ország minden tájáról több mint tíz csoport látogatta meg a gömörszőlősi oktatóközpontot és a bemutató kertet. Csoportonként kb. 20-30 vendég láthatta a kialakított kertet. Továbbá, egyetemi hallgatók és önkéntesek is segítettek a kert kialakításában és fenntartásában, ezáltal nemcsak láthatták, de tapasztalat révén meg is tanulhattak néhány alternatív technikát.
Az ezer példányban megjelent húsz oldalas kiadvány hasznos útmutatóként szolgál a kisléptékű gazdálkodóknak, vagy bárkinek aki környezetkímélő talajművelés iránt érdeklődik.
A projekt a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.

 

Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány
3525 Miskolc, Kossuth utca 13.
3728 Gömörszőlős, Kassai utca 37-39.
Telefon: (20) 407-6875
E-mail: okologiai.intezet@gmail.com

* * *