FENNTARTHATÓ ÉLETMÓD TUDÁSÁTADÁS GÖMÖRSZŐLŐSÖN

A tervezett projekt bemutatása
A projekt célja, hogy a „Gömörszőlős, a fenntartható falu” program 20 év alatt szerzett vidékfejlesztési tapasztalatait megossza más térségi szereplőkkel, illetve a résztvevők megosszák saját tapasztalataikat egymással. A célkitűzések között szerepel a fenntartható életmód szemléletének és gyakorlati ismereteinek átadása, a lakosság és a háztartások szociális helyzetének javítása a takarékosságon keresztül, az önellátás - öngondoskodás képességének növelése, a környezeti terhek és az erőforrások használatának a csökkentése, a fenntartható erőforrás-használat ismereteinek átadása. Az együttműködés hosszú távú célja, hogy a felek összehangolt és együttműködésben végzett tevékenysége során egyre többen sajátítsák el a fenntartható életmód ismereteit. A projektben résztvevők ezért nemcsak elsajátítják az ismereteket, hanem ezeket továbbadják saját térségükben.
A látogatások során egyrészt a tapasztalatok kölcsönös megosztására, másrészt a konkrét gyakorlati ismeretek elsajátítására kerül sor. A műhelymunkák keretében megtanulható lesz egy sor alternatív technológia: sörkollektoros faszárító; komposzt melegítésű üvegház;  rakéta kályha;  komposztkas; komposztáló toalettek; napkollektoros aszaló; aszalás; esővíz hasznosítás; szürke-szennyvíz kezelése; szalmabála épület létesítése. Ezek mellett nagy hangsúlyt kap az organikus gazdálkodás ismereteinek (biogazdálkodás; permakultúra) elsajátítása, amelyeket az Alapítvány saját biokertjében mutatunk be. Ezek között szerepel egy saját innováció, az un. mélymulcsos eljárás bemutatása, amely a talajjal való fenntartható gazdálkodást, a vízmegtartást, a biológiai sokféleség és az ökoszisztéma-szolgáltatások helyreállítását szolgálja, miközben jó példa lehet arra, hogyan lehet egyszerre környezetkímélő, foglalkoztatásbarát, és termelésében eredményes egy családi gazdaság. Minden látogatót megismertetünk a „Fenntartható falu program” elképzelésével, múltjával, jelenével, és elemezzük a tanulságokat. Hasonlóan, minden látogató megosztja saját vidékfejlesztési tapasztalatait, vagy az általa ismert fenntartható életmódhoz köthető jó gyakorlatot.
A projekt egy-két napos látogató programokból, több napos műhelymunkákból, és tréningekből épül fel. A látogató programok a távolságtól függően egy-két naposak. A megyéből érkezők egy napot töltenek a településen. A látogató programok során a résztvevők megismerik a települést, a fenntartható falu programot, és a fenntartható életmódhoz tartozó technikai megoldásokat az Ökológiai Intézet látogató központjában. A település bemutatásában a fő partner a helyi önkormányzat lesz. A látogató programokban részt vesznek az Abaúj Leader Egyesület HACS, a Somosi Környezetnevelési Központ, a Balatoni Civil Szervezetek Szövetsége, a Helyben a Jövőnk Egyesület által szervezett települések lakosai.  Két műhelymunkát szervezünk a Magyar Élőfalu Hálózat tagjai, és a térségi HACS-ok számára, amelyben a partner a Magyar Élőfalu Hálózat, és az Abaúj Leader Egyesület lesz. A műhelymunka egyben tapasztalatcsere az élőfaluk képviselői, valamint a térségi HACS-ok között.  A tréningeket kétféle célcsoportnak szervezünk. Az egyik az egyetemi fiatalság, a másik a fenntartható életmód technikai ismeretei iránt érdeklődő közönség, akiket az együttműködő partnerszervezetek toboroznak. Az egyetemi fiatalság különösen fontos célcsoport, hiszen a megszerzett ismereteket széles körben tudják hasznosítani, és szétteríteni az országban. Partnerként a Debreceni Egyetem, és a Szentistván Egyetem szervezné a hallgatókat. Ezen kívül olyan tréningeket szervezünk, amelyek több napot vesznek igénybe, a szerint, hogy milyen konkrét ismereteket kívánunk átadni. Lesz szalmabála és alternatív építészet tréning, ebben a partner az Energia és Környezet Alapítvány lenne. A többi tréninget – sörkollektoros szárító építés; a fa hatékony tüzelése; mélymulcsos kertművelés gyakorlati fogásai; őshonos gyümölcsfajták – az Ökológiai Intézet szervezi a partnerszervezetek tagjai számára. 

Támogatás: nettó: 17.536.915 Ft, bruttó: 22.271.882 FT
Projekt időszak: 2014. március1. – 2014. december 31.

 

Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány
3525 Miskolc, Kossuth utca 13.
3728 Gömörszőlős, Kassai utca 37-39.
Telefon: (20) 407-6875
E-mail: okologiai.intezet@gmail.com

* * *