Uniós támogatásból újult meg 2013. júniusára az Ökológiai Intézet Alapítvány miskolci és egyik gömörszőlősi irodája, melyek az alapítvány közcélú feladatainak ellátását szolgáló tevékenységeknek adnak hátteret. Az infrastrukturális beruházások megvalósítása mellett a szakmai programok megújításához is hozzájárult az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatási összeg: 44 467 861 Ft.

Az Ökológiai Intézet Alapítvány 1992-ben alakult és a fenntartható fejlődés ismereteinek terjesztésével és gyakorlati megvalósításával foglalkozik. Civil munkatársaik az elmúlt két évtizedben programjaikat folyamatosan bővítették a fenntarthatósági terezéstől, a környezeti szemléletformáláson át az érdekérvényesítésig. Számos szolgáltatást is beindítottak (tanácsadás, nyilvánossággal a környezetért, komposztálás, nonprofit segítségnyújtás, stb.), évente közel 7 ezer érdeklődő számára nyújtanak tájékoztatást, szerveznek szakmai programokat.

Az elmúlt húsz évben azonban méltatlanul leromlott a több civil szerezetnek is otthont biztosító épület állapota. Most uniós támogatással lehetőségük nyílt az Ökológiai Intézet által hasznosított ingatlanrész felújítására, illetve egy akadálymentes bemutató-tanácsadó termet is kialakítottak az udvarban. Ez utóbbiban sok mindent megtalálható, amit egy öko-tudatos háztartás működtetéséhez ajánlani lehet, illetve kiváló helyszín a tematikus tanácsadó napok szervezésére is, pl. fenntarthatósági tanácsadás, ökológiai fogyasztóvédelem, öko-építészet, környezetvédelmi jogsegélyszolgálat, stb.

A projekt két éves időszaka alatt a Nyilvánossággal a környezetért c. programjuk keretében, nyitott irodai szolgáltatásokkal számos kommunikációs csatornán keresztül segítették Észak-Magyarország szervezeteit is: pl. hetenkénti Zöld Hírháló küldtek ki, friss híreket juttattak el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. levelező listára. Időszakosan megjelentették a Zöld Szemmel című regionális periodikát, átlagosan kéthavonta pedig a „Zöld Sajtóreggeliken” kínálták bio-ételekkel és öko-hírekkel az újságírókat. Az elmúlt 20 év eredményeiről, a projekt céljairól részletesen beszámoltak a 2012. decemberi konferenciájukon, illetve kiadványaikban. Továbbra is a szektorok közötti műhelymunkák, szakmai fórumok szervezésével a fenntarthatósági ismeretek terjesztését, az ezt szolgáló nonprofit hálózat erősítését, a fenntarthatóság mentén szektorok közötti együttműködéseket szolgálták. A fenti feladatokban 6 civil munkatárs működött közre, munkájuk 2-6 órás részbérét finanszírozta a projekt.

A miskolci és gömörszőlősi tevékenységekről, a megvalósult fejlesztésekről bővebb információt a www.ecolinst.hu oldalon olvashatnak.
Projektzáró sajtóanyag fotókkal (282 KB pdf.)

Környezeti Tanácsadó iroda – bemutató terem
Miskolc, Kossuth u. 13.
Bejelentkezés: 382-095, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Gömörszőlősi oktatóközpont:

Gömörszőlős, Kassai u. 37-39.
Bejelentkezés: 30 321-4346, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány
3525 Miskolc, Kossuth utca 13.
3728 Gömörszőlős, Kassai utca 37-39.
Telefon: (20) 407-6875
E-mail: okologiai.intezet@gmail.com

* * *