Tisztelt Látogatóink!

Az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány igazgatójaként köszöntöm Önöket. 1992-ben alakult Intézetünk célja, hogy szolgálja a társadalom fenntarthatósággal kapcsolatos ismereteinek és szemléletének fejlődését, és hozzájáruljon a fenntartható társadalomhoz vezető út gyakorlati lépéseinek kimunkálásához. Gömörszőlősi programunkat, mint mintaprogramot, ennek a két célnak a megvalósításáért hoztuk létre 1993-ban.

 

Gömörszőlős Miskolctól 50 kilométer távolságban, északra található, nagyon közel Szlovákia határához. Az alig hetvenfős település magán hordozza az aprófalvas vidéki területek minden jellemzőjét: az elöregedő helyi népességet; a funkciót veszített épületeket; a kiüresedett helyi piacokat; a nyomaiban még fellelhető hagyományos paraszti kultúrát; az újraéledő természeti tájat; a viszonylagos nyugalmat, csendet, tiszta környezetet.

A gömörszőlősi program erre a kétarcúságra próbál megoldást kínálni a fenntarthatóság szemléletében. Hogyan lehet megélni e társadalmilag és gazdaságilag süllyedő világban, anélkül, hogy a természeti környezetet károsítanánk?

Erre a szellemi kalandtúrára hívjuk Önöket nagy-nagy vendégszeretettel. Több, mint húsz év tapasztalatáról, küzdelmeiről, eredményeiről és kudarcairól tudunk beszámolni látogatóinknak, miközben megismerhetik a gömöri táj szépségét, a helyi ízeket, a fennmaradt helyi szokásokat, vagy éppen a fenntarthatóságot támogató újszerű megoldásokat a házban és ház körül, illetve ízelítőt kaphatnak a gömörszőlősi fenntarthatósági iskola nézeteiből.

Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány
3525 Miskolc, Kossuth utca 13.
3728 Gömörszőlős, Kassai utca 37-39.
Telefon: (20) 407-6875
E-mail: okologiai.intezet@gmail.com

* * *