Ma a világ talajainak a jelentős része egészségtelen, degradálódott, kizsigerelt és élettelen. Ennek legfőbb okozói a konvencionális, vegyszeres monokultúrás gabonatermesztés és az ipari talajszennyezés. Ebben a kérdésben mindannyian érintettek vagyunk, hiszen táplálékunk forrásáról van szó. Nem véletlen, hogy a talajok leépülésével párhuzamosan az emberek egészsége is egyre csak romlik. Egészséges talaj nélkül nincs egészséges élelmiszer, nincs egészséges ember. A Talajok Nemzetközi Éve alkalmat ad arra, hogy több típusú célcsoportot számára többféle módszerrel érzékenyítsünk a talajvédelem és megújuló képességének fontosságára. A talaj mint komplex, dinamikusan változó rendszer törvényszerűségeinek feltárása, megismertetése, növénytermesztést szolgáló javítása elméleti és gyakorlati ismereteket átadásával történik.
A Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás Pályázatának köszönhetően miskolci és gömöri helyszíneken valósítjuk meg projektünket.
Időtartam: 2015.07.01.-2016.05.31.
Projekt azonosító: PTKF/1174/2015.

I. Ismeretterjesztés a talajvédelemért:
1. Szakmai konferencia Miskolcon: BAZ megye talajadottságainak változása (talajminőség, talajmegújító technikák a mezőgazdaságban és az önellátásban). Herman Ottó Múzeum Miskolci Egyetem közreműködésével.
2. Módszertani pedagógus továbbképzés: Talajélet – iskolakert - érzékenyítés
3. Alkotói pályázat: természetes földfestékekkel és anyagok beépítésével készített alkotások díjazása és kiállítás szervezése

II. Gömörszőlősi alprogram
1. Parasztwellness Gömörszőlősön
A fenntartható fejlődés elmélete és gyakorlata már sokakat vonzott Gömörszőlősre, egy apró gömöri faluba, ahol a kulturális értéktár kiegészül a fenntarthatóság szellemi műhelyével. A falu és az Ökológiai Intézet célja, hogy a fenntarthatósággal kapcsolatos ismeretek és szemlélet fejlődjön, illetve hozzájáruljon a fenntartható társadalomhoz vezető út gyakorlati lépéseinek kimunkálásához. E törekvés egyik eleme a 4 éve létrejött "Gömörszőlősi Paraszt-Wellness". Az önkéntes kaláka hétvégék kéthavonta egy hosszú hétvégére verbuválódnak, a résztvevők megismerik a falu kultúráját, a falusi környezetet, a vidék kihívásait és lehetőségeit. Szervezett módon részt vesznek a programhoz kapcsolódó mindennapi tevékenységekben, az alapítvány és a falu életében, mindezt az önkéntesség jegyében.  Munkájuk segítségével egy permakulturás biogazdaság kerül kialakításra, mely a környezet és a talaj minőségének javulását szolgálja.  Az öt hektáros extenzív gyümölcsös hagyományos műveléssel kezelt, ősi gyümölcsfajtákkal és védett botanikai ritkaságokkal együtt a természeti értékek megőrzését szolgálja.  A biodiverzitás, az őshonos fajok és tájfajták megőrzése szempontjából értékes munkavégzés folyik ezeken a kaláka hétvégéken. 
A fenntartható talajgazdálkodás egy speciális módszerét, a mélymulcsos művelést és a permakultura alapjait is elsajátítják.
2. Egyetemisták részére fenntartható életmód tudásátadás program
A képzés célja a fenntartható fejlődés elméleti és gyakorlati ismereteinek átadása. A gyakorlati részt a gömörszőlősi fenntartható falu program, az Ökológiai Intézet Oktató és bemutató központjában található technikák bemutatása, valamint két terepgyakorlat segíti elő. Az elméleti ismeretek a fenntartható fejlődés fogalmát, kérdéseit, megoldásokat mutatja be. Ehhez nyújt kiváló hátteret az Intézet bemutató központjában található technikák megismerése. 

III. Környezeti tanácsadó iroda programcsomag és bővítése talajvédelem témakörében:
1. Városi öko-kertészet támogatása, klubsorozat (előadások és terepi bemutatók): 
• A talajok kémiai, fizikai és biológiai stressz-terhelésének csökkentése (vegyszerek, műtrágyák, talaj fizikai bolygatása, génmanipuláció)
• Talaj klíma adottságok, ökológiai adottságok (helyben, helyit)
• Talajtakarás (takarónövényzet, erózió, humuszképződés, fertőtlenítés, nitrogén megkötése, kártevők, talajuntság) 
• Élő gyökérzet (talaj humusz termelése, organizmusok az élő gyökérzet közelében) 
• Mulcsozási technikák: élő mulcs, mélymulcs (morzsalékosság, vízháztartás)
• Komposztálási technikák (tápanyag, talajszerkezet javítás, élő szervezetek tenyésztése)
• Biológiai sokféleség megteremtése: legeltetés, szárnyasok, méhek (mikrobiológiai változatosság a komposztban 
2. Általános lakossági tanácsadó iroda működtetése, panaszok helyszíni kivizsgálása, dokumentálása, bejelentések hatóságoknál történő érvényesítése, környezeti információk beszerzése, részvétel a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának munkájában, zöld könyvtár működtetése és fejlesztése, bővítése. 
3. Zöld sajtóreggelik szervezése: 2 alkalommal a sajtóközleményt adunk ki, sajtóreggelink pedig továbbra is nyitott a térség zöld szervezeti számára is tevékenységeik ismertetése érdekében. A felkínált biotermékek révén a sajtó munkatársainak érzékenyítése is kiváló lehetőség a Talajok Nemzetközi Évében.

Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány
3525 Miskolc, Kossuth utca 13.
3728 Gömörszőlős, Kassai utca 37-39.
Telefon: (20) 407-6875
E-mail: okologiai.intezet@gmail.com

* * *