„Szociális célú városrehabilitáció - Miskolc- Avas- dél akcióterületen”
A mini-projekt címe: Környezeti tudatosság célprogram
A mini-projekt azonosító száma: ÉMOP_3.1.1-12-2013-0011/MVF-K2363/2014
Projekt felelős: F. Nagy Zsuzsanna

a. Zöld sarok kialakítása az Avasi Közösségi Térben: 
1 alkalom, 30 témában kb. 1000 kiadványt juttatunk el az akcióterületen élők számára. Ezáltal a helyi lakosok a zöld háztartás vezetésével, kialakításával, a környezetkímélő életforma lehetőségeivel ismerkedhettek meg, pl. a vegyi anyag használat, felújítás, barkácsolás, közlekedés területein. A Közösségi Tér más rendezvényei során is hasznosultak a tájékoztatók, sokan családjaik, barátaik számára is juttattak belőlük.
b. Párbeszédkör látogatása a Bemutató és Tanácsadó Központban: 
2 alkalommal, 14 akcióterületen élő vett részt rajta (Ökológiai Intézet, Kossuth u.). Az Öko Kuckóban a zöld iroda, helyi termék, zöld háztartás, energia- és víztakarékos eszközöket a gyakorlatban is megismerhették, kipróbálhatták. A párbeszéd Kör olyan avasi emberekből áll, akik különböző klubokban és öntevékeny csoportokban tudták tovább adni az itt látott ismereteket. Ennek köszönhetően több kérdés és látogató is érkezett az eddigiekhez képest az Avasról tanácsadó irodához.
c. Környezetvédelmi gyorstalpaló önkéntes területgondnokoknak: 
3alkx4 órában 28 akcióterületen élő, vagy itt feladatot ellátó (pl. mezőőrök) érdeklődő ismerhette meg az avas zöldfelületi jellemzőit, az aktuális szabályozást, a konkrét helyi kezdeményezéseket. Két alkalommal az Avasi Közösségi Térben, egy alkalommal az Avas akcióterületen, terepen szerveztük meg a programot. Helyi lakosok, civil szervezetek tagjai, közterület felügyelet dolgozói, mezőőrök vettek részt rajta, akik ezáltal az élelmiszer adalékoktól, a fogyasztóvédelmen át a balkonkertészetig, egyéni és közösségi lehetőségek megvalósításának lehetőségeit ismerhették meg.
d. Zöldebb Avasért: 
Felhívásokat tettünk közzé lakóterületek zöldítése témakörben, melyhez szakmai és eszközbeli segítséget kínáltunk. Körülbelül 160 avasi lakó vett részt a már régebben megkezdett, vagy éppen most fejlesztett kertészeti kezdeményezésekben. Így például panelház előkertjének kerítéséhez, növénytámaszok készítéséhez, balkonkert növényládainak kiválasztásához, beszerzéséhez, panel tetőkert kialakításához és kerti szerszámok eszközök beszerzéséhez nyújtottunk segítséget. Ezen túlmenően növényanyagot, magvakat bocsátottunk rendelkezésre és folyamatos szaktanácsadással segítettük az így alakított, fejlesztett kertek gondozási folyamatát.
e. Interaktív osztályfőnöki órák az avasi akcióterület iskoláiban: 
30 alkalommal, 580 diák és tanáraik számára a környezettudatos életmód jegyében általános iskolákban szerveztünk a hagyományostól eltérő órákat, foglalkozásokat. A hagyományos tanórákhoz képest programcsomagunk színes és mozgalmas volt, melyben szívesen és aktívan vettek részt a diákok. Így például a tudatos fogyasztás témakörében a dezodorok, édességek különböző egészség- és környezetkárosító tulajdonságaikkal kapcsolatban válogathattak, a komposztálás folyamatát ismertető puzzlékkal játszhattak és szereztek által új ismereteket, vagy például a Zöld Háztartás lehetőségeinek sokszínűségét ismerhették meg mágnes kártyák segítségével.
f. Kincskereső ösvények létrehozása:
Két darab Avasi kincskereső ösvényt hoztunk létre 15 fő részvételével a 3 napos műhelymunka során. Ennek köszönhetően az avasiak felfedezhetik a saját közvetlen környezetük értékeit. A történelmi, helytörténeti, földrajzi, zöldfelületi értékeken kívül az irodalmi, régészeti és számos eddig teljes körben bizonyára nem ismert érdekességeket. A Kincskereső ösvények hasznossága abban is rejlik, hogy korosztály és képzettség nélkül, bármikor alkalmazhatóak, hiszen az Internetről letölthetők, ingyenesen. Közösségi programokba, iskolai vetélkedőkbe, helyi turisztikai programkínálatba is beépíthetők az így kialakított kincskereső ösvények.
g. Kincskereső túra és verseny (családok, közösségek, iskolák): 
Májusban több alkalommal a kincskereső útvonalakat népszerűsítő versenyt hirdettünk meg. Ezt követően ingyenesen bárki hozzáférhetett és önállóan tehet felfedező/ismeretszerző élménytúrát a térkép/leírás alapján. A projektzárásig kb. 120 fő. Az első alkalommal esős időben is sokan járták végig az új ösvényeket, majd hétvégi és hétköznapi szervezéssel sikerült újabb érdeklődőket bevonni. Valamennyi visszajelzés szerint a tőzsgyökeres avasiak is számos új ismeretet szereztek, rácsodálkoztak általuk eddig nem ismert helyszínekre. A kincses láda megtalálása a felfedezés és sikerélmény örömét is nyújtotta számukra, 
h. Folyamatos: 
fenntarthatósági tanácsadás: telefonon, személyesen, csoportosan is segítettük ingyenes lakossági tanácsadással az érdeklődőket, melyek száma kb. 200 fő volt. Így például az avasi Settlement lakás zöldítéséhez a helyszínen adtunk javaslatokat, ezeket később ismertettük a helyi lakókkal is. Az avasi borházak tulajdonosai számára a nem megoldott szennyvízkezelés környezetkímélőbb megoldásához járultunk hozzá: előadást tartottunk, műszaki terveket adtunk és a a megvalósítás során helyszíni szaktanácsadást is tartottunk. E-mailon, telefonon elsősorban a zöld háztartással, vagy éppen zöldfelület rongálással kapcsolatban kértek és kaptak segítséget az avasi lakosok.

Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány
3525 Miskolc, Kossuth utca 13.
3728 Gömörszőlős, Kassai utca 37-39.
Telefon: (20) 407-6875
E-mail: okologiai.intezet@gmail.com

* * *