GRUNDTVIG – TANULÁSI KAPCSOLAT 08/0025-6/1083 „VARIETY MEANS LIFE”

A Grundtvig tanulási kapcsolat projekt keretén belül 2008-ban az Ökológiai Intézet Alapítvány, a Grüne Liga (Németország), a Tourismusverband Moststrasse (Ausztria), a Społeczny Instytut Ekologiczny (Lengyelország) és a Westjyllands Hœjskole (Dánia) közös, „Variety means Life” című közös pályázata elnyerte az uniós Egész életen át tartó tanulási program támogatását. Az együttműködés meghatározó célja a hagyományos gyümölcsösök és történelmi gyümölcsfajták védelme volt, és természetesen szolgálta a résztvevők közötti nyelvi kommunikáció erősítését is, hiszen közös programnyelvként az angolt használtuk.
Együttműködésünk során minden partnerszervezet tematikus programot szervezett, melyek segítségével megismerhettük a különböző országokban folyó hagyományos gyümölcsészettel kapcsolatos tevékenységeket.
Németországban a hagyományos gyümölcsösökhöz köthető környezeti nevelés lehetőségeiről beszéltünk és a terepi programok során eljutottunk a kappelbucki „Green Classroom”-ba, mely egy közösségi gyümölcsös, de kiváló színhelye a környezeti nevelésnek mind iskolások, mind felnőttek számára és egyben lehetőséget biztosít az informális tanulásra, közös tevékenységre (közös metszés, gyümölcsszüret, tanösvény építés, fenntartás, stb.). Megnézhettünk egy közösségi gyümölcsfeldolgozót és a dinkelsbühli „Arche Noah Garten”-ben kipróbálhattuk a „játszószereket”, melyek a természeti környezet városi közegben való megismerését segítik.
Ausztriában több helyi gazdálkodó „most”, vagyis lékörtéből készült termékét láthattuk és kóstolhattuk. A termékskála és a marketing mindenkit lenyűgözött, ugyanúgy, mint az öreg gyümölcsfák uralta tájkép védelme és a helyiek elkötelezettsége
Lengyelországban a hagyomány volt a meghatározó elem, épp ezért látogathattunk el olyan ökogazdaságokba és kolostorokba, ahol régi fajtákat termesztenek és dolgoznak fel, valamint lehetőségünk volt a skiernewicei Gyümölcs- és Dísznövénykutató Intézet történelmi fajtagyűjteményébe is „belekóstolnunk”.
Magyarországon a régi gyümölcsösök és a természetvédelem téma határozta meg a programunkat. Ennek során bemutathattuk a hegylábi területek fantasztikus természeti gazdagságát és a gömör-tornai területen tenyésző történelmi fajtákat, a gömörszőlősi kezdeményezéseket és az Aggteleki Nemzeti Park által fenntartott gyümölcsösöket, valamint a 2006-ban létrehozott fajtagyűjteményt is. A hagyományokat sem feledtük: Szögligeten a Burinda portán kemencében aszalt almát és körtét kínáltak, Perkupán megkóstoltuk a görhét és a galyasági élet tárgyiasult emlékeit is megnézhettük, Kánón változatos pálinkákat ízleltünk, de mindenkinek jutott a Földvári-féle aranyparmen pálinkából is! Gömörszőlősön pedig közösen főztük a szilvalekvárt, melyből másnap mindenki kis csuporban vihette haza a kóstolót. 
Dániai utunk során tapasztalhattuk, hogy az állampolgári lelkesedés, kertész-tudás és elkötelezettség városi, tartományi támogatást is élvezhet, így lehetőség van arra, hogy „gyömölcsfa-erdőt” és egyben fajtagyűjteményt létesítsenek Rodding-ban, valamint hogy több mint 400 (zömmel történelmi dán és európai) fajtát számláló gyűjteményt működtessen egy dísznövényekkel is foglalkozó faiskola.
Programjainkról és a találkozókon elhangzott előadásokról bővebb információ a www.varietymeanslife.eu honlapon olvasható. A honlapon található egy angol-dán-német-lengyel-magyar nyelvű gyümölcsész szótár is, melynek anyagát bárki érdeklődő le is töltheti. Az európai gyümölcs(ös) kultúra gazdagságának illusztrálására nemzetenként kiválasztottunk 10-10 fajtát, melyekről bővebb információ ugyancsak az említett honlapon található.
Az Ökológiai Intézet Alapítvány a programba igyekezett bevonni a Gömör-Tornai térség több intézményét (Serényi Béla Gimnázium és Mezőgazdasági Szakközépiskola, ANP, települési önkormányzatok) és civil szervezetét (Zöld Akció, GKTE, Galyasági Településszövetség) is, hogy egyre többen és többen ismerjék fel, a régi fák-fajták nem kivágásra, de megőrzésre érdemesek!

További információ: Hudák Katalin, illetve a program honlapján, a www.varietymeanslife.eu oldalon.
A felelősség kizárólagosan a szerzőt terheli, és sem a Nemzeti Iroda, sem az Európai Bizottság nem felel a benne foglalt információk bármely módon történő felhasználásáért.

Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány
3525 Miskolc, Kossuth utca 13.
3728 Gömörszőlős, Kassai utca 37-39.
Telefon: (20) 407-6875
E-mail: okologiai.intezet@gmail.com

* * *