KEHOP - 541 - 16 - 2016 - 00395 sz. projekt

Kedvezményezett: Ökológiai Intézet Alapítvány

                    Az Európai Unió és a Magyar Állam 100%-os, 4.943.000 Ft-os támogatásával létrejött projekt címe:

"ENERGIATUDATOS ÉLETMÓD GÖMÖRBEN"

  A projekt 2019. november 15. – 2022. augusztus 12. között valósult meg.

 

Gömör, a korábbi Gömör vármegye Magyarországi része, amely megszenvedte a trianoni határ meghúzását, elszakítván korábbi kötődéseitől. Majd a szocialista ipartelepítés vonzotta el a fiatalokat a városokba élni. Lassan kiüresedett ez a vidék, a falvak elöregedtek, a hátrányos helyzetű emberek maradtak helyben, hátrányuk pedig csak halmozódik. Az elöregedő népesség, a hátrányos helyzetű, szegénységben élő roma lakosság fokozottan rászorul az energiatudatos életmódra, hiszen csekélyke jövedelmüket pocsékolják el rossz lakhatási körülményeik miatt, illetve a takarékoskodás lehetőségeinek ismeretei nélkül.

Az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány a Gömörszőlős, a fenntartható falu programjának keretén belül kialakított egy demonstrációs központot, amelynek a célja a fenntartható erőforrás-használati technikák gyakorlati bemutatása. Megvalósításra került egy oktatási célokat szolgáló épület kialakítása, amely passzív és autonóm ház is egyben, és ahol számos energiatakarékos megoldást is bemutatunk. Ilyen a tömegkályha, a rakétakályha, sörkollektoros faszárító és aszaló berendezés, sík és vákuum kollektor, különböző rendszerű napelemes megoldások.  A közvetve történő energiamegtakarítást is számos berendezés demonstrálja, pl. a komposztáló árnyékszékek, vagy a szürke szennyvíztisztító kisberendezések, az esővízgyűjtők, vagy éppen a mélymulcsos kertművelési módszer.  Az Alapítvány immár 27 éve folytatja Gömörszőlősön missziós tevékenységét, népszerűsítve a fenntartható életmód szemléletét és gyakorlatát.

A jelenlegi projekt keretében elsődleges célcsoportunk a gömöri térség lakossága, de néhány programelem esetén szeretnénk bevonni BAZ megye vidéki településeinek érdeklődőit is. Célcsoportunkon belül elsődleges fontosságúak azok a meghatározó térségi szereplők, akiknek befolyásuk van a helyi lakosságra. Ezek a polgármesterek, hivatali dolgozók, kisebbségi önkormányzati vezetők, tanárok, legfontosabb munkaadók. Célcsoportunk továbbá a tanuló ifjúság és roma lakosság.

A projekt keretében települési figyelemfelhívó akciókat, gömörszőlősi látogató programokat, interaktív kreatív workshopokat, előadásokat, szakköröket kívánunk megvalósítani, valamint három új demonstrációs elemmel (csőkígyó napkollektor; melegház passzív fűtése; energiatudatos világítás) bővítjük a meglévő demonstrációs kínálatunkat. A települési figyelemfelhívó eseményeket összekapcsoljuk a települések jeles napjaival, amelyek sok helyi és környékbeli látogatót vonzanak. Ezekre az eseményekre elkészítjük az összerakható-szétszedhető rakétakályha, sörkollektoros aszaló, csőkígyó napkollektor modelljeit, továbbá tablókon mutatjuk be az energiatudatos életmód legfontosabb ismereteit. A vidéki környezet adottságaihoz alkalmazkodva kitérünk a mezőgazdasági energiafelhasználás takarékoskodási lehetőségeire is. Fontosnak tartjuk, hogy a figyelemfelhívó események vonzzák majd a résztvevőket a településeken rendezett előadásainkra, illetve egyféle meghívó legyen a gömörszőlősi demonstrációs központ meglátogatására is.

A tájékoztató előadások témája az energiatakarékosság lehetőségei települési szinten, intézményi és lakossági vonatkozásban; az energiafelhasználás hatékonysága, és javításának lehetőségei; épületenergia, lakóépületek szigetelése; megújuló energiaforrások alkalmazásának lehetőségei települési és lakossági szinten; helyi megújuló potenciálok és hasznosítási lehetőségek, zöld tarifa és elérhető támogatások ismertetése, energiatakarékosságba és megújuló energiába történő beruházás megtérülése – esettanulmányok bemutatása.

Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány
3525 Miskolc, Kossuth utca 13.
3728 Gömörszőlős, Kassai utca 37-39.
Telefon: (20) 407-6875
E-mail: okologiai.intezet@gmail.com

* * *