„ÖKI, ameddig a takaród ér”

 KEDVES SZIMPATIZÁNSUNK!

Péntek Tamás vagyok, az Ökológiai Intézet Alapítvány, ’Gömörszőlős’ új önkéntes munkatársa. Azért tudtam megkeresni, és tervezem ezt 1-2 havi rendszerességgel, mert az utóbbi időben érdeklődött Intézetünk programjai iránt, jelentkezett vagy akár részt is vett előadásaink, tréningjeink egyikén, esetleg kolléga. Felhívom figyelmét, hogy az EU adatvédelmi rendeletével (GDPR) összhangban, kizárólag elektronikus levélcímét tároljuk, azt bizalmasan kezeljük. Részletek a levél alján.

Feladatom, hogy több szerepkörben is segítsem Vígh Andrea és Gyulai Iván munkáját, többek között informáljam a közönséget, akik érdeklődnek az Intézet tevékenységei, értékei iránt. Célom, hogy Szimpatizánsaink és az Alapítvány között egy olyan hidat hozzak létre, amely mindkét fél számára fontos: ismertessem jövőbeli terveinket, programjainkat, újabb tudásanyagokra hívjam fel a figyelmet, valamint az Alapítvány mindennapi működéséhez szükséges feltételeket teremtsem elő.

 

HADD OSSZAM MEG IDEI LEGFONTOSABB TERVEINKET

A mélymulcsos kertgazdálkodással párhuzamosan hagyományos gyümölcsészet képzésünk is elindult. Egy évek óta gondozatlan, 5000nm-es, korábbi szántóterület gyümölcsös kertté való átalakítását tervezzük meg a résztvevőkkel közösen. További részletek itt, első esemény.

Szeretnénk a komposzthagyó mélymulcsos, és idővel gyümölcsészet tudásunkat is az előadásokkal és tréningekkel párhuzamosan minél több ember számára könnyen hozzáférhetővé tenni. Hogy az otthon megkezdett munka során folyamatos segítséget biztosítsunk: Mindenki, aki már elkezdett mulcsolni vagy kacérkodik a gondolattal, csatlakozzon ökológiai gazdálkodóink zárt közösségéhez, akiknek a tapasztalatai mellett minden további kérdésére Gyulai Iván itt tud szakmai választ adni: Ember-és környezetkímélő kertgazdálkodás csoport.

Gömörszőlősi biokert - A rendelkezésre álló kapacitásunk eddig nem engedte meg, hogy nagy volumenben gazdálkodjunk itt, idén viszont önkéntesek bevonásával fogjuk ezt a területet gondozni. Így valósulhat meg, hogy fizikai munkájával segíthet Intézetünknek, első kézből tanulhatja ki a mulcsolás technológiáját, és fogyaszthat a teljes értékű, megtermelt javakból. Szakmai vezető Gyulai Iván, az operatív dolgokért Péntek Tamás a felelős. Információ: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

Idén is több filmet tervezünk készíteni a hagyományos gyümölcsészet legfontosabb ismereteiről, a a zöld hulladékok újrahasznosításáról az egészséges táplálékig, a komposztfűtéses melegház passzív hőhasznosítási lehetőségéről, és sok más, kisebb anyagot is. Hamarosan ezekkel kiegészülve találkozhat videóinkkal és filmjeinkkel az Intézet YouTube csatornáján.

Rendszeresen frissülő programjaink és Gyulai Iván, Vígh Andrea előadásainak listája folyamatosan épülő új honlapunkon és az Intézet FB oldalán érhetők el. Hálás köszönet érte Csibor Zolinak. 

Tovább a programokhoz

HÁTTÉR

Alapítóink filozófiáját továbbra is a kompromisszumot nélkülöző szakmaiság és ember-természet harmóniára való törekvés fémjelzi. Ahhoz, hogy továbbra is hasonló színvonalon tudjunk működni, idén is több projektet megpályázunk, így téve lehetővé, hogy fejlesszük gömörszőlősi szolgáltatásaink palettáját, de főként részben vagy teljes egészében ingyenesen tudjuk alkalmainkat, a szakmai tudást széles körben átadni.

Annak érdekében, hogy tudásunkat minél több emberhez tudjuk eljuttatni, megköszönjük ha személyi jövedelemadója 1%-át Intézetünknek ajánlja fel. Adószámunk: 18410057-1-05

Mikroadományokat Alapítványunk számlaszámán tudunk fogadni. Kérjük pénzbeli adományát „adomány” közleménnyel lássa el: Budapest Bank - 10102718-11364415-00000007

További lehetőség Alapítványunk támogatására, ha szakmai tudását kölcsönzi nekünk, legyen szó villanyszereléstől kezdve, kőműves munkákon át, vagy csak népszerűsíti Intézetünket. Gömörszőlősön ki-ki megtalálja a szakmájának megfelelő tennivalót csatlakozva így önkénteseink sorához. Óriási segítség ez szervezetünknek. Kapcsolatfelvétel: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

AJÁNLÓ

És ha már alapítói filozófia; hadd osszak meg egy hiánypótló tudásanyagot, ami a komposzthagyó mélymulcs filozófiai alapja is. Iván előadása a Struktúrában Realizált Irányításról, avagy mik a környezetünkkel harmóniában élés vezérlőelvei és milyen kihívásokkal kell szembenézni a fenntarthatóság érdekében. https://www.youtube.com/watch?v=lQpXKv1gOlY

 

 

 

Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány
3525 Miskolc, Kossuth utca 13.
3728 Gömörszőlős, Kassai utca 37-39.
Telefon: (20) 407-6875
E-mail: okologiai.intezet@gmail.com

* * *