A biodiverzitás megőrzésének 30 éve
30 éves az Ökológiai Intézet Alapítvány


Alapítványunk az ENSZ 1992-ben Rio de Janeiróban rendezett Környezet és fejlődés konferenciájának évében alakult, vagyis 2022-ben harminc éve, hogy a fenntartható fejlődés gondolatát terjesztjük, a lakosság környezeti tudatosságát formáljuk, ismereteiket gyarapítjuk.
2022-ben nemcsak Alapítványunk harminc éves, de 30 éve született meg a biodiverzitás megőrzéséről szóló egyezmény is. Az emberek legtöbbje nehezen érti magát a kifejezést, nem ismeri az ökoszisztéma-szolgáltatások fogalmát, az élőlények szerepét, hasznos és káros lényekre osztja fel őket, nem tudja, hogyan függ össze a biológiai sokféleség környezetünk megújításával, mindennapi létfeltételeink, élelmünk, a tiszta víz, stb., biztosításával. Sokan ugyan elvileg fontosnak tartják a természetvédelmet, a biodiverzitás védelmét, de keveset tudnak arról, hogy mindennapi életükben életmódjukkal befolyásolják a biológiai sokféleséget, sőt a saját életterükben ők is elősegíthetik az élőhelyi, faji, genetikai sokféleség gyarapodását. A kerttel, hétvégi házzal rendelkezőknek nem lenne muszáj kerítéstől kerítésig lecsupaszítani a gyepet, ellenben létesíthetnének élőhelyeket, elősegítve a számukra is segítséget nyújtó fajok megtelepedését.
A Zöld Forrás pályázat célja hogy a biológiai sokféleség megőrzésének gyakorlati tudnivalóival lássuk el az embereket. A célkitűzések pedig, hogy megismertessük a biológiai sokféleség fogalmát, annak jelentőségét az ökoszisztéma-szolgáltatásokban, illetve gyakorlati tudnivalókat nyújtsunk egy biodiverzitás-barát élettér kialakításához.

 

A célkitűzéseket két tevékenységgel kívánjuk elérni

1. Biodiverzitás park létesítése
Az Alapítvány gömörszőlősi telephelyén, a biokertes vendégház portáján egy építkezés kapcsán a terület jelentős része degradálódott, vegetáció nélkül maradt. Ezen az 1000 négyzetméteres területen egy biodiverzitás parkot szeretnénk létrehozni demonstrációs célokkal. A park a biodiverzitás-barát kert példázata lesz, amely bemutatja, hogy az emberek a saját telküket, vagy közterületeket, hogyan alakíthatják ki, úgy hogy növeljék a biológiai sokféleséget. Egyben a park megemlékezik majd a 30 éves biológiai sokféleség egyezményről, és a 30 éves Alapítványnak is egy fontos mérföldköve lesz.
A park jövőbeli látogatói mintát vehetnek majd arról, hogy milyen élőhelyeket és hogyan célszerű kialakítani, és tanulmányozhatják azt is, hogy egy degradálódott területet, hogyan lehet élettel telivé tenni, ott milyen fajok jelentek meg, és azok milyen szerepet játszanak a terület önszabályozásában. A park az idők során tanulmányi hellyé válik, ahol a látogatók élményeket és tudást szerezhetnek a biológiai sokféleséggel kapcsolatban, és a minta alapján saját életterüket is biodiverzitás baráttá tehetik.
A park létesítését önkéntesekkel, önkéntes hétvégéken valósítjuk meg. A kert létesítésének folyamata a terület megtervezésével kezdődik, így a résztvevők megismerhetik a biodiverzitás barát lakhely tervezés elveit. A terület szerves egységet képez az épületekkel, azt is megtudhatják, hogy egy épületet milyen módon lehet biodiverzitás-barát és hogy kapcsolható össze környezetével. Minden egyes önkéntes hétvégén az idő harmadát a biodiverzitás és természetvédelmi ismeretek fejlesztésére fordítjuk, a résztvevők megismerhetik a Keleméri Mohos-tavak védett együttesét és a gömörszőlősi ősgyümölcsös faji gazdagságát.
A park területen különböző élőhely mozaikok kerülnek kialakításra, mint pl., kerti tó, övárok, dombok, kő és farakások, vesszőfonatok, szénakazlak, sövények, gyepfoltok, és fás társítások.


2. Természetvédelem és biodiverzitás konferencia
A konferencia a biológiai sokféleség megőrzéséről szóló egyezmény természetvédelmi vonatkozásait tárja fel. A konferencia fórumot kíván biztosítani a hivatalos és civil természetvédők számára, hogy jobban megismerhessék a másik oldal megközelítését, céljait és tevékenységeit.

A konferenciát két napsora tervezzük 30 fő részvételével. Annak érdekében, hogy minél szélesebb kör részt vehessen a rendezvényen online részvételi lehetőséget biztosítunk. A konferencia egyben alkalmat szolgáltat arra is, hogy az Alapítvány 30. évfordulójáról megemlékezzünk.

A konferencia sajtónyilatkozata: Sajtónyilatkozat - Természetvédelem és biodiverzitás konferencia

A konferencia részletes programterve: Természetvédelem és biodiverzitás konferencia program

A programról készült felvételeket az Ökológiai Intézet Youtube csatornáján lehet visszanézni, illetve az alábbi linkek alatt találhatók:

Természetvédelem és biodiverzitás konferencia - bevezető előadások

Természetvédelem és biodiverzitás konferencia - jó gyakorlatok és kerekasztal beszélgetés

 

"A biológiai sokféleség védelmének 30 éve, 30 éves az Ökológiai Intézet Alapítvány” program keretében, az Agrárminisztérium „Zöld Forrás” pályázati támogatásával megvalósult elektronikus kiadványunk:

A biodiverzitás-barát kert

Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány
3525 Miskolc, Kossuth utca 13.
3728 Gömörszőlős, Kassai utca 37-39.
Telefon: (20) 407-6875
E-mail: okologiai.intezet@gmail.com

* * *